sunnuntai 18. heinäkuuta 2021

Kohti äärentöntä ja sen yli! Eli kuumailmapalloilemassa Heinäkuun helteillä.

 



Viimeinkin se toteutui! Nimittäin pitkäaikainen haaveeni kuumailmapallolennosta. Oikeastaan kävikin juuri kuten Tommy Hellsten kirjassaan sanoo: Saat sen mistä luovut :)

Suomessa tapahtuvan palloilun lisäksi olin toivonut pääseväni ilmojen haltijaksi Kappadokian matkalla muutamia vuosia sitten. Kappadokiahan on tunnettu valokuvistaan, joissa kymmeniä, ellei satoja palloja kelluu yhtä aikaa ilmassa mystisten maisemien yläpuolella. Kuitenkin meidän matkallamme tuuli oli sen verran huikaiseva usean päivän ajan, että palloilut jäivät vain haaveeksi ja kieltämättä se harmitti.


Viime kesänä olimme aikeissa mennä lennolle Oulussa ystäväni kanssa, mutta korona ja sen myötä maskipakko ja muut säännöt estivät retken. Nyt kuitenkin tilanne oli muuttunut ja puolisonikin innostui asiasta, joten tuumasta toimeen! Eräänä kuumana Heinäkuisena iltana saimme kyydin lähtöpaikalle Tyrnävälle. Sieltä samalta niityltä lähti kaksi palloa matkaan, Up kohti korkeutta!




Olin kuullutkin jo, että matkustajat saavat / joutuvat osallistumaan pallon virittämiseen lentokuntoon. Se oli mukavaa, paitsi sääskien osalta. Niitä riitti runsaasti sekä lähtö-, että laskeutumispaikalla. Oli jännä seurata valmisteluja ja lupahan pitää saada lennonjohdolta myös tämänlaisen ilma-aluksen nousuun. Pidimme palloa aloillaan, kun sitä täytettiin ja nousimme näppärästi korin kyytiin kun pallo täyttyi ja kori käännähti pystyasentoon. Nousu oli jotenkin huvittavan hiljaista ja nopeaa, kuin hississä olisi seissyt. Meidän pallomme kyytiin olisi mahtunut 4 matkustajaa kuljettajan lisäksi, mutta kovin olisi ollut sillit purkissa olotila siinä tapauksessa, näin luulen.Nyt meitä oli vain 3 ihmistä  korissa ja siellä saattoi liikkuakin ja kuvata oikein mukavasti. 

Lentäjä osasi asiansa ja kyyti tuntui turvalliselta, vaikka kyllähän se on aika hassua, että tuollaisella punotulla korilla noustaan ties kuinka korkealle. Toisessa pallossa, joka nousi hieman jälkeemme, oli 8 matkustajaa lentäjän lisäksi, eli se oli paljon suurempi. Mukava oli katsella heidänkin lentoaan auringonlaskun kullatessa taivaan ja meren, johon oli hyvät näkymät todella. Huimasiko? Ei. Hiljaisuus oli upea kokemus. Vain koirien haukunta kuului maasta vaimeasti.


Lentomme kesti noin tunnin ja pidempäänkin olisi kyyti maittanut. Yllättävintä minulle oli kuumuus. Sillä lämpötila oli taivaalla sama kuin maassa eli + 27 C ja sen lisäksi polttimot suihkivat tulta niin, että niskavillat tuntuivat kärventyvän.

Eräs ystävä sattui ajamaan pallon alapuolella juuri autollaan ja kyllä maan päälliset autot näyttiävät aivan leikkiautoilta ja talot nukkekodeilta taivaalta tähystellessä.

Laskeutuminen tapahtui myös Tyrnävälle ja samalle pellolle laskeutui myös isompi pallo. Jälleen saimme osallistua lentokaluston pakkaamiseen peräkärryyn ja paluumatka hyvin "ilmastoidulla" pakulla toi mieleeni lukuisat Egyptin matkat, vain beduiinipoppi puuttui, mutta olo oli koetusta onnellinen ja eikö vain syntynyt jo keskustelua toisenlaisestakin lennosta vaihteeksi kaupungin yllä. Kenties vielä uudelleen, joku kaunis päivä, Oulussa tai jossain muualla!


Kiitos Moments ja kippis hyvin hoidetulle lennolle!

http://moments.fi/

P.S. Voit ilmoittautua myös äkkilähdölle em. yritykseen, jos tahdot lentää edullisesti ;)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti