maanantai 1. heinäkuuta 2019

Posion Titicaca ja Lapin Riviera 2019


Itä-Rukalla

Sanotaan, että itse matka on tärkeämpi kuin päämäärä, kuitenkin lähimatkailussa on ajoittain hyvä löytää määränpää, joka ei ole ennestään aivan tuttu. Sellaisen löysimme kuluvana kesänä Kuusamon reissulla, kun siirryimne retkeilemään naapurikunnan puolelle Posiolle.

Livojärveä kutsutaan Lapin Rivieraksi eikä suotta, mahtavaa hiekkarantaa riittää ja järven selkä komea. Paratiisissa tahtoo kuitenkin olla usein se käärme, niin tässäkin tapauksessa. Tuuli oli nimittäin niin valtava, ettei uimisesta oikein voinut kuin uneksia. Kahlatessakin meinasi suonenveto iskeä. Rannalla oli kuitenkin muuten mukava viettää aikaa joogaten ja palloillen.
Livo

Toisena päivänä Posion Riisitunturi sai meidät vieraakseen. Olin jo pidempään haikaillut Riisin rääpäisyä, joka on 4, 5 km reitti perille ja takaisin. Sää suosi, vaikka ukkospilvet ajattivatkin meitä astelemaan paluumatkalla melkoisen rivakasti :)

Maisemat Riisin huipulta olivat huippuluokkaa ja pieni meditaatiokin tuli koettua, vaikka kanssakulkijoita taisivat innokkaat matkatoverimme sääsket ja mäkärät hieman haitata. Kävellessä eivät hyttyset pysyneet perässä ja ”tuulipojat” auttoivat tietenkin minkä kerkesivät.

Juttelimme lasten kanssakin Tuulipojille, ja pyysimme sadepilvien poisviemistä, taisivat kuulla pyyntömme :) Sadetta saimme vasta kun olimme päässeet auton suojiin ja sittenpä sitä tulikin enempi kuin tarpeeksi.

Riisillä oli aivan oma energiansa, joka poikkeaa mielestäni lähiseudun vaaroista ja tuntureista. Huipulla havaitsin useita lumikvartsisuonia ja isoja kimpaleitakin, joiden päällä saattoi istua. Lumikvartsi on hyvin hoitava ja puhdistava kivilaji, joten eipä ihme, että Riisi vetää puoleensa kulkijoita. Nytkin oli polulla sakeasti porukkaa, mutta hyvin mahduttiin kulkemaan ja nuotiollekin.Ja sitten se Titicaca… Olen vieraillut vuosia sitten Perun Titicaca järvellä, joka lienee maailman korkeimmalla sijaitseva järvi (noin 4000 metrissä) Riisitunturin reitille osuu myös korkealla sijaitseva lampi, eli Ikkunalampi, joka lienee alueen kuvatuin kohde. Erikoiseksi paikan tekee se, että kun katsoo lampea, sen reuna näyttää leijuvan ilmassa, sillä taustalla näkyy isompi vesistö, jonne pudotusta on todella paljon. Tuntuu ihmeelliseltä, miten Ikkunalampi pysyy paikallaan. Tuota ihmettä piti tovi istua ihastelemassa:)
Riisi


Verrattuna vaikkapa Pikku Pyhätunturiin Sallassa, oli Riisille helpompi patikoida, jyrkkiä nousuja oli vähän ja kivirakka puuttui. Polku vaikutti lähes liiankin sileältä ajoittain. Sallan tunturiin verrattuna maiserma oli ehkä vähän kesympi, mutta kumpikin tunturi auttaa kyllä patikkajalanväpätykseen ihan mukavasti!
Riisitunturin maisemaa

Kuusamo yllätti tällä kertaa myös lämpimällä ilmastollaan, sillä sitä en ole monesti kokenut että lämpötila nousisi Kuusamossa yli 20 C, nyt sekin tuli koettua.

Luonto on mahtava voimavara ja juuri palatessani nyt junassa Marielundin intuitiokurssilta Turusta muistelen, kuinka saimme jutustella erään Haltijan kanssa suhteestamme luontoon ja lunnonhenkiin. Hän sanoi, että huolienergiaan samaistuminen nykyajassa, kun media suoltaa syyllistävää draamaa luonnontilasta, ei ole tarpeen. Äitimaa pitää kyllä huolen itsestään, mutta meidän ihmisten on ihmiskuntana varmasti tarpeen pitää myös huoli itsestämme. Kuulimme myös, että vaikka media ei sitä mieluusti korosta,(keskittyessään uhkakuviin) niin yhä enemmän ihmiset tässä ajassa kunnioittavat luontoa, harraastavat sitä ja muodostavat aivan uudenlaisen suhteen luontoon, luontomeditaatioiden, puuhengityksen ja luontoa kunnioittavan matkailun kautta.

Marielundissa juttelimme myös erään puuvanhuksen kanssa, mutta kerron siitä reissusta myöhemmin!

Posion Titicaca eli Ikkunalampi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti