sunnuntai 3. helmikuuta 2019

Mitä hiljaisuus voi sinulle antaa?


Viimeaikoina hiljaisuus on kutsunut voimakkaasti. Olen aiemminkin järjestänyt itselleni mahdollisuuksia hiljaisuuteen, mutta viime vuosina aivan liiaan vähän.

Viimeksi vietin hiljaisen Juhannuksen ajan Hailuodossa majakanvartijan talossa useita vuosia sitten, mutta kuusihenkisen perheen keskellä muiden ihmisten tarpeet menevät usein omien edelle ja retriitit unohtuvat :) Tietokone, kännykkä ja yrittäjän työ tuovat myös omat haasteensa hiljentymiselle. On siis helpompi laskeutua hiljaisuuteen jossain muualla kuin tutuissa ympyröissä kotona, mutta toisaalta kotona saan tulla tietoiseksi siitä, miten automaattiset toimintamallit pyörittävät ihmistä, ellemme ole läsnä ja valppaita.  Kädet ohjautuvat kohden tietokonetta tai kännykkää...some kutsuu, mieli keksii monia "juuri nyt" tarkastettavia asioita, ellemme ole valppaita. 

Noin viikko sitten järjestin hiljaisen päivän itselleni omassa kotona. Se oli melko helppoa kun annoin itselleni luvan tehdä asioita, kuten järjestää kaappia, joogata ja meditoida sekä kulkea metsässä tietoisesti. Ainoastaan kieli, sanat ja käsitteet olivat pannassa. Ei lukemista, kirjoittamista tai teknisiä laitteita.

Monta tuntia meni hyvin. Kunnes kaikki oli "tehty" ja joogat joogattu. Ja mieli rupesi kokemaan tylsyyttä. Tiesin, että nyt ollaan ytimessä. Kun mieli tylsistyy ja haluaa viidyttää itseään jollain tärkeällä toiminnolla, keksii tekosyitä, miksi olisi jo hyvä lopettaa hiljaisuus ja palata "normaaliin" arkeen. Oli hauskaa seurata mielen liikkeitä, siihen samaistumatta. Ja tietenkin se, että ennakkoon olin sopinut itseni kanssa ajan, milloin hiljaisuus loppuisi, auttoi asiaa. 

En ole kokenut koko viikonlopun tai viikon mittaista retriittiä eristyksissä, vielä. Se kyllä kiinnostaa, sillä on hyvä haastaa itseään aika-ajoin.

Kuitenkin, kuten Ramana Maharshi sanoo, on turha olla ulkoisesti hiljainen, ellei sisällä vallitse hiljaisuus. Kuitenkin koen, että ulkoinen ja sisäinen ovat  yhtä. Ulkoinen hiljaisuus vie nopeasti kohden sisäistä hiljaisuutta, ja päinvastoin...

Hiljaisen päivän jälkeen kiirehdin älylaitteiden ääreen tutkimaan, miten meditaatiot ym harjoitukset näkyivät Oura -sormuksen datassa. Ja näkyiväthän ne :))

Jatkan hiljaisuusteeman käsittelyä tulevassaakn blogiteksissä ja hiljaisuuden päivä on tulossa Huhtikuussa tarjolle myös Solarelin asiakkaille Koljun majalla Haukiputaalla.

Onko Sinulla kokemuksia hiljaisuudesta ja miten se sinuun vaikutti? Kommentoi tuonne alle tai someen linkin alle.

Hiljaisin terveisin Marjut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti