lauantai 5. tammikuuta 2019

Mihin luottamusta tarvitaan? Vai tarvitaanko sitä?



Tämä teema, mihin luottamusta tarvitaan  vai tarvitaanko sitä, tuli esille erään face-kaverin kanssa keskustellessa. En vastannut hänen kysymykseensä automaattina, vaan annoin ajatuksen painua syvemmälle tietoisuuden mereen. Mitä luottamus oikein tarkoittaa? 

Seuraavien päivien aikana mieleni toi esille monia ajatuksia luottamuksen tärkeydestä. Jos luottamusta ei ole ihmissuhteissa, en koe niiden toimivan kunnolla, olipa kyse parisuhteesta, ystäyyssuhteista tai asiakassuhteista näin yrittäjän näkökulmasta. Esimerkkinä; Jos en luota johonkin ystävään tai kaveriin, en pysty olemaan täysin avoin hänen seurassaan, vaikka toki tiedostan maaelämän ja arjen olevan unennäköä ja sen, että peilaamme kokoajan itseämme toisiin. 

Jos luottamusta ei olisi suhteessa asiakkaisiini, en pystyisi tarjoamaan palveluitani siten, että maksu tulee jälkikäteen verkkopankin kautta, vaan perisin kaikki maksut aina ennakkoon ja luottoa (= luottamusta) ei olisi. Eräs asiakkaani näyttää haastavan minua tässä asiassa nyt toistamiseen. Hänen suhteensa luottamus on mennyt, sillä hän kokenee, että voi käyttää toisten aikaa ja palveluita ilman maksua, vaikka samaan aikaan kehuu sosiaalisessa mediassa uuvuttavaa shoppailuaan kauppakeskuksessa. Eli rahattomuudesta tuskin on kyse, vaan siitä, että "minä" kokee hänellä  olevan erityisoikeuksia muihin ihmisiin verraten. Onneksi kuitenkin suurin osa asikkaistani on hyvin luottettavia, joten se takaa luoton myös jatkossa kaikille tai lähes kaikille :)

Jos parisuhteessa ei olisi luottamusta, mitä siinä sitten olisi? Jos ihminen ei luota elämään tai korkeampaan voimaan, on ihmisennä oleminen silloin kovin  vaivalloista. Egomieli kun kuvittelee silloin, että sen itse on hallittava elämää ja saatava kaikki tapahtumaan. 

Luottamus on siis hyvin tärkeää aivan kaikessa. Kuinka ollakaan selatessani Ihmeiden oppikurssia aivan vasta, tuli vastaani ajatus tai lause siitä, kuinka luottamus on ensimmäinen ominaisuus, joka Ihmeiden oppikurssin opettajalta vaaditaan. Ja me kaikki olemme ihmeiden oppikurssin oppilaita ja opettajia, vaikka emme olisi kyseisestä kirjasta koskaan kuulleetkaan, sillä matka tästä maailmailmiöstä eteenpäin käy vain anteeksiannon kautta. Myös luottamus Itseen on tärkeää ja se ei tarkoita egon voimaa tai itseluottamusta, vaan nimenomaan luottamusta Korkeamman Itsen ohjaukseen elämässään. 

Tuollainen luottamus ilmenee rauhana ja vakautena mielessä ja elämässä. 

Mihin luottamusta siis tarvitaan ja tarvitaanko sitä? Luottamusta tarvitaan kunnollisen elämän elämiseen ja oikeastaan aivan kaikkeen. Omalla kohdalla esimerkiksi olen järjestänyt tapahtumia, joihin olen kutsunut ulkopuolisia esiintyjiä ja luennoitsijoita. Tässä olen tarvinnut luotettavia kumppaneita, jotka tulevat paikalle kun ovat luvanneet, eivätkä vetoa esim. "carpe diemiin" eli "tulen jos jaksan ja jos siltä tuntuu..."Sillä jos jotakin on luvattu,niin eikö lupaus vain olekin syytä pitää, ellei aivan mahdottomia esteitä tule tielle, kuten sairaus tai kuolema :) 

Luottamus helpottaa siis elämää olennaisesti. Kun jotakin on sovittu, voi luottaa että sopimus pitää, eikä asiaa tarvitse enempää jappasta. Samoin on vaikkapa silloin, kun olen sopinut asiakasvastaanotosta muualla Suomessa ja ostan lentoliput tai muun kyydin. On oltava luottoa siihen, että sovitut ajat pitävät, enkä matkusta turhan pantiksi kyseiseen kohteeseen. 

Kiitos Jaana kun annoit minulle tämän kysymyksen mieleeni muhimaan. Kiitos myös "rouva x" joka olet siirtänyt laskusi maksua useita viikkoja eteenpäin, sillä sain sinusta hyvän peilin luottamusajatuksille. Edelleenkin luotan ihmisiin ja elämään. Ja luotan siihen, että karma kyllä hoitaa  meidän maailmassamme asiat oikeille tolille. Luota sinäkin!

Kaikella luottamuksella Marjut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti